Seriös Diet (2/2)

Ok nuförtiden försöker jag sätta på vikt, muskelmassa förstås men det är nästan omöjligt att inte få med en del fett på köper när man äter i ett kaloriöverskott om inte ens diet är perfekt men jag är ingen perfektionist då det kommer till dieter, glad entusiast kan man kalla det.

Det finns i princip tre lägen att äta i, kaloriunderskott för att gå ner i vikt (cutting), underhåll för normala livet och kaloriöverskott för att sätta på vikt (bulking). Nu satsar jag på hård träning och viktökning så äter minst 190g protein per dag och 3100 kalorier per dag eller så nära som möjligt. Kan inte räkna varenda kalori 100% men så gott det går. Kommer att äta i ett kaloriöverskott i minst 15 veckor, kanske 20 har inte bestämt mig ännu men tror det blir 15. Jag går enligt Dylans träningsschema där vi byter övningar var femte vecka och skall ta tre eller fyra perioder i kaloriöverskott. Dylan föreslog att jag skulle byta till underskott redan efter tio veckar men jag var inte intresserad av det för tre anledningar. För det första gör jag bra framsteg med alla övningar och vill inte bryta en bra frammarsch mitt i, för det andra vill jag inte hantera stressen med en diet ändring mitt i terminen har för mycket annat att fundera på, kan lätt bli irriterbar och mentalt tungt med en för kraftig rutin ändring och för det tredje känns tio veckor för kort. Hade ingen exakt plan då jag gick in i detta, kanske tänkte sätt 90kg som övre gräns men har ingen exakt gräns. Så länge som vikterna i gymmet går upp kan vikten på vågen också gå upp för antagligen betyder det att det är muskelmassa som byggs på och inte bara fett. Är inte supernoga med detta, vill ha 190g protein från 3k+ kalorier och resten är ungefär bara bonus. Kommer att bli mycket noggrannare då jag börjar min cutting fas eftersom då får jag inte gå över en viss gräns istället för att uppnå en viss gräns. Provade på att vara vegan en månad så denna gång kanske jag borde bli vegetarian en månad? Varför inte säger jag, tänker definitivt börja fasta igen. Det är så mentalt stressfritt och hjälper mycket med att hålla kalorierna nere då man inte äter konstant under dagen. Mera om det om några månader.

Väger nu ca. 86 påväg norrut. Väger mig och måttar omkrets på mage, ben, arm, bröst, lår och vader en gång i veckan. Hittills har viktskillnaden varierat mellan minus 300g till plus 1.5kg. 1.5kg på en vecka är lite väl snabbt så tar ner till 2900 kalorierna ibland beroende på hur fysiskt det har varit. Agera situationsenligt helt enkelt.

Nu använder jag chronometer för att hålla koll på mina kalorier. Det jag gillar är att jag kan sätta in mina egna recept och sedan lägga till det receptet till mat dagboken, supersnabbt och enkelt istället för att söka efter varje ingrediens individuellt. Kan t.o.m. scanna en streckkod med telefon och så dyker den produkten automatiskt upp och kan läggas till i dagboken eller receptet, moligt. Finns mycket information om mikronäringsämnen men tittar inte så mycket på dem, just nu tittar jag egentligen bara på makronäringsämnen, speciellt protein och kaloriintagen förstås. Infogar skärmdump på en dag som exempel. Fyller inte i varenda liten grej, några skivor gurka på bröd t.ex. eller ens varje dag, med lite erfarenhet går det att ta ögonmått. Som sagt inte petnoga nu mer kaloriöverskott, viktigare att vara noggrann senare under kaloriunderskottet. T.ex. står det på skärmdumpen att mitt underskott är 350 kalorier för den dagen men jag har inte insatt mina värden och mål ordentligt. Det jag behöver få ut av denna service så får jag.

 
 
I stora drag äter jag fyra gånger per dag. Två normala måltider, en liten måltid före träning som är kolhydrat tungt och en måltid efter träningen som är protein tungt. Den måltiden är min favorit eftersom jag alltid gör en smoothie med en banan, blandade bär, mjölk, vatten, kreatin och proteinpulver, super god. Förutom det försöker jag få två frukter och en stor blandad sallad varenda dag. Så mycket hemkokat som möjligt och givetvis, det viktigaste, inget cancerframkallande socker. (Skriver Kim men han köpte en chokladplatta idag). Jaja gör som jag säger inte som jag gör.
 
Här är några av mina måltidsföredelser.