En månad som vegan

Precis som nästan alla andra hade jag en rätt förutfattad och negativ åsikt om dessa jävla hippie veganer och deras fjanteri med mandelmjölk och sallader men ju mera jag forskade i ämnet ju svårare blev det argumentera emot. Ja kött smakar ju bra men förutom det om man tittar från ett mera världsligt perspektiv äter vi människor alltför mycket kött.
 
Nu har jag ingenting emot djurnäringen, så länge som djuren inte torteras men det kan väl alla människor hålla med om, vegan eller ej. Vi har väl alla sett filmer och bilder från vanvårdade och sjuka hushållsdjur. Om vi skulle äta mindra kött och dricka mindre mjölk skulle säkert djurhushållnigen kunna undertas på ett mera hållbart vis. T.ex. så har uppskattningsvis 70% av renskogssköljningen i Brasilien tagit plats för att skapa plats för boskapsuppfödningen. Detn ger mera djur som i sin tur fiser mer, siffrorna varierar men upp till 20% av totala utsläppen av växthusgaser kan attribueras till boskap. Om man tar i beaktande den mängd mat, t.ex. majs och sojabönor, som boskapen äter kan utsläppen dubblas, uppskattningsvis förstås. Svårt att minnas alla detaljer och siffror.
 
Vissa som läser detta kanske håller med men vad kan en person göra. Nå när det kommer till kött tar det ca. 3000 liter vatten att producera ett kilo nötkött, så ungefär var tredje hamburgare har du spenderat 3000l vatten, inte ett problem i Finland kanske mer Australien är den näst torraste kontinenten på jorden. Vi lever i en marknadsekonomi, utbud och efterfråga. Äter vi individer mera rågbröd med gurkor istället för rågbröd med skinka kommer det att produceras mera gurkor i längden. Låter ju logiskt, bra ämne att filosofera om denna söndags kväll.
 
Historiskt sett utvecklades människans hjärna tack vare tillrett kött, vi behövde inte längre spendera 15h per dag att äta som många växtätare i naturen gör utan vi kunde sätta vår tid på problemlösning och utveckla vårt intellekt. Med det sagt, i ett moderna samhälle är mat så otroligt lätt att få tag i så detta är inte längre fallet. I mina djupdykningar på youtube verkar det som at B12 vitamin, som hittas i kött och mjölk, är det enda som en vegan måste ta supplement eller dricka t.ex. sojamjölk förstärkt med B12 för att vara säker på att få i sig tillräcklig. Allt annat kommer helt naturligt i en varierar kost. Speciellt protein som alla är så nervösa för, kyckling har 27g protein på 100g jämfört med sojabönor som har 37g/100g protein. Se på de största och mest muskulösa djuren på planeten, gorillor, elefanter och flodhästar, alla växtätare.
 
Om vi ser på människan kropp kan det argumenteras att vi är biologiskt byggda att endast äta en växt baserad diet. Magsyrorna hos köttätare är mycket starkare än hos människorna för att bryta ner kött och deras tarm systen är även, relativt till kroppsstorlek, mycket kortare för att få ut spillprodukterna så fort som möjligt. Vi har inga, eller små, huggtänder och våra käkar kan gå från sida till sida, som en ko men inte en tiger.
 
Djuruppfostringen miljöpåverkan satt till sidan kan vi säkert alla enas om att någonting är katastrofalt fel i den typiska västerländska dieten när snart 2/3 av den vuxna befolkningen kan klassificeras som en fet fan. Hjärt och kärl sjukdomar, direkt länkade till övervikt, är den vanligaste dödsorsaken i väst världen. Det finns en dokumentär på Netflix som heter Cowspiracy (UPDATE, dokumentären heter What The Health, Cowpsiracy är även den sevärd men inte den som jag menade hänvisa till) som egentligen kickstartade hela denna vegan idé och jag uppmuntrar alla att ta sig tid att se på denna, en sak som stannat med mig är det går att inte bara motverka utan omvända!! skador i hjärtat och vener men en wholefoods (vet inte hur jag skall översätta detta, icke processerad mat typ) växtbaserad diet. Dokumentären handlar inte om planeten eller djur eller annat som de flesta skiter i utan personlig hälsa.
 
Det var nog tillräckligt med mina tankar om ämnet. Givetvis finns det positivt aspekter med kött, smakar bra, hög kalori koncentration och källa av protein och B12, men också massor med negativt. När det kommer till kritan är jag av den åsikten att allt med måtta. Vi kan och skall äta kött men det skall inte vara huvudkällan av kalori intaget och som samhälle äter vi för mycket av det, både för planeten och för vår egen hälsa.
 
Det allra viktigaste för hälsan är nog att vi borde undvika processerad mat, ät en biff med sallad och hemgjorda potatisklyftor istället för en McDonalds måltid. Färsk och färgglad mat så mycket det går.
 
Min personliga upplevelse som vegan i en månad var väldigt positiv. Det var inte mycket billigare att handla mat men tillräckligt mycket för att notera. Jag gick ner 4kg första tre veckorna utan att ändra någonting i träningsrutinen, sista veckan blev det mycket vegan glass, pizza och skräpmat så ingen förändring då men åtminstone gick det inte uppåt tillbaka. Smaken på maten har jag inte heller någonting att klaga på, det beror ju förstås främst på kocken och ansträngningen i köket. Matlagningen gick snabbare och enklare eftersom köttet är oftast det svåraste elementet i en måltid. Jag hade märkbart mera energi på morgonen då jag ofta stiger upp tidigt och tro det eller ej mina fiser luktar inte lika dåliga lol. En positiv effekt som jag läste om innan jag började och visst är det trevligt att lukta mindre som skit. Finns många andra positiva effekter som jag läste om som jag tror inte hann manifestera sig på endast fyra veckor, exempelvis kanske min hy mådde bättre svårt att säga. Faktumet att jag gick ner i vikt och hade mera energi på morgonen var de två sakerna jag var överlägset mest intresserad i innan jag började och jag är mycket nöjd över att det inte var endast vegan propaganda.
 
Nedanför kommer en hel del bilder om några måltider, dokumenterade förstås inte allt jag åt men några typiska måltider. Estetiken kanske lämnar någonting att önska på några av dem.
 
 
FRUKOST
 
Banan, havregryn och sojamölks pankakor med kanel och blåbär.
 
Toast
 
Havregryn med sojamjölk, kanel och bär blev det varje dag innan arbetet. Även kaffe med sojamjölk.
 
 
LUNCH
 
Jag tar alltid med minst två containers till jobbet, en snacks och en med mycket kolhydrater. Detta var risotto.
 
Franska
 
Bakad sötpotatis med lök, bönor, tomatsås och vad det nu innehöll.


Pytt i panna med brunt ris.
 
 
MIDDAG
 
Sallad med chilisås och rostat bröd.
 
Detta var riktigt bra, själva "biffen" var gjord av sötpotatis, brödsmulor och ris doppat in mera smulor och friterat.
 
Bön och tomatsås pasta.
 
Köpte vegan BBQ korv som smakade rätt dåligt men vegan hot dog korven smakade identiskt till vanligt hot dog kött, antagligen för att hot dog kött är gjort av svansar, rövhål och mjöl.
 
Rostad potatis och broccoli med bbq och bönsås toppat med en klick vegan majonnäs. Majonnäsen smakar för sur men resten är riktigt gott och mättande.
 
Sallad och röstade grönsaker.
 
Hemgjorda rispappers rullar som ser ut som en tarm infekterad med binnikemaskar, gott smakade det i varje fall.
 
Bibimbap
 
Stekte tofu, "kyckling" nuggets och annat
 
Pizza, riktigt nöjd med denna.
 
"Nötkött" och ris
 
Denna måltid är endaste vegetariskt då jag satta i ost men det såg så bra ut så jag måste inkludera den.
 
 
DESSERT
 
Rå morotskaka.
 
Kokosnötsglass med tillbehör.
 
 
RESTAURANG
 
Vietnamesiska tofu rispappersrullar, gött.
 
Fake beef, det ser ut som nötkött men det smakade bättre.
 
Pho med tofu och fake beef, jag gillar inte vanligt pho men denna va definitivt ännu sämre.
 
En sak som jag märkte med dessa vegan pizzor är det saknar substans, utan kött och ost sätter pizzeriorna inte på tillräckligt med pålägg. Vegan osten smakar dåligt också, hällre ingen ost alls.
 
Dessa smakade identiska till vanliga kyckling nuggets.
 
Testade på mera "Mock Meat" som det heter, "kycklingen" smakade superbt, bättre än vanligt kyckling men "fisken" var inte dålig i sig själv men inte alls likt fisk i smak. Svår smak att återskapa med växtprodukter kan jag tänka mig.
 
Mera pizza
 
Burrito
 
Svampburgare
 
Gick till en liten undangömt hippie restaurang, det ser inte ut som mycket men det var en enorm portion för en billig peng. Smakade hemgjort.
 
Dumbplings
 
Det som jag kommit fram till är att mock meat och t.ex. vegan ost och majonnäs är ett problem, det försökts återskapa en redan existerande smak och det kan lyckas riktigt bra misslyckas totalt. Egentligen tycker jag att mock meat går lite emot hela principen att var vegan. Det finns massor mer unika smaker och rätter som smakar som de borde smaka, inte replikera en annan. Efter en månad som vegan har jag fortfarande många recept jag vill testa på och nu efter två veckor som "normal" äter jag mycket mindre animaliska produkter än förutom och jag tror inte att jag kommer att gå tillbaka till att kött dagligen. T.ex. sojamjölk i kaffe hade jag alltid trott varit en hippie grej men det finns en orsak till att vartenda café har det på menyn, det smakar bättre än vanlig mjölk i kaffet.