Resan 2

Jag tvivlar på att det blir många fler resor med China Southern airlines, åtminstone inte om det kan undvikas. Främst för att deras bas i Guangzhou var ett ruckel till internationell flygplats, kan knappast skylla irriterande passagerare på dem. Flyget Melbourne - Guangzhou så gick relativt smärtfritt för mig men den kinesiska damen som satt bredvid mig gick på toaletten cirka 25 gånger och det första hon gjorde när hon satta sig ned var att förbereda spypåsen, turligt nog så använde hon den inte. Jag gissar att det var andra gången någonsin på ett flygplan för henne, returresan till Kina, för att den kan ta lite ont i öronen vid landning var tydligen ett totalt obekant fenomen och började tjuta. Hon fick en croissant av personalen som hjälpte lite. Faktumet att det var ett kraftigt åskväder kring Guangzhou flygplats som vi tvingades cirkla kring tre gånger och blixtar utanför fönstret hjälpte inte precis hennes humör. Ovanligt kraftig turbulens, den värsta som jag minns av. Röven lyfte t.o.m. för en sekund när vi körde in i en luftgrop.
 
Det var mörk av ovädret så svårt att säga om det var förorenad luft men det såg ut som en mörk och dyster plats Guangzhou, såg tusentals lägenheter på flyget in men kanske ett dussin hade på belysningen i lägenheten och det var väldigt lite antal bilar ute. Efter en väldigt lång väntan på flygplatsen, en väntan som kändes ännu längre än den var eftersom jag nästan boardade ett tidigare flyg mot Paris i misstag, rullade vi ut på landningsbanan och väntade lite till innan vi fick åka iväg.
 
Jag hade valt säten på internet veckan innan flygen men vid check-in disken i Melbourne så var det en vänlig man som försökte hitta bättre säten åt mig. Tack för ingenting för alla flygen hade sämre säten än de jag valt själv. På flyget mot Paris så satt jag mellan en liten fransman och en stor fransman, som gulligt nog somnade på min axel. Hade fått tipset innan att man kan köpa receptfri sömnmedicin i australienska apotek så jag var efter ett paket innan, damen som tipsade burkade sova ca 8h om hon tog en och att jag skulle ta en eftersom jag var ovan med medicinen även om den var receptfri. Så jag tog två och sköljde ner dem med några öl och det funkade någorlunda bra faktiskt, sov ca 6h med några sporadiska väckningar vilket är betydligt mera än normalt för mig på flygplan.
 
Paris flygfält, ja... nu förstår jag varför den är korad till sämst i Europa. Det tog över 90 minuter att hitta rätt gate. Inte för att jag gick vilse, det tog helt enkelt så länge. Enormt stället men dåligt organiserat, de visste t.ex. inte var min väska var när jag hämtade mitt boardingpass och en del av personalen visste inte ens vart jag skulle hämta boardingpasset och ville skicka mig bakåt fast jag redan kom därifrån. På franska givetvis för vem behöver nu prata engelska på en internationell flygplats.
 
Flyg mot Finland, det gick bra. Buss mot Tikkurila, det gick någorlunda bra även om busschauffören insisterade på att ha betalt i mynt som att jag skulle ha euromynt efter tre månade utomlands. Tåg mot Seinäjoki, missade första tåget då biljettanten var på lunchpaus bakom glaset och ville inte hjälpa till. Bil mot Närpes, totalt ca 44h på resande fot.