Visum till Australien

Då jag först kom till detta land för över två år sedan gick det smidigt att få ett 417 visum (Working Holiday), en snabb ansökan på internet där man svarade på några frågor typ vilka andra länder har du bott i, har du fått paramilitär utbildning, har du cancer och dylikt. Några timmar senare var det beviljat, 400 dollar eller vad det nu kostade. Det hade några restriktioner t.ex. att man får endast arbeta för samma arbetsgivare i max sex månader men annars allt ok. Det är giltigt i ett år och man får resa in och ut ur landet så mycket man vill.
 
Ett antal, främst västerländska, länders medborgare har rätt att söka om ett andra års 417 så länge som man uppfyller kraven. Förutom de krav som kan förväntas, frisk, icke kriminell etc. så måste man ha arbetat 88 dagar inom vissa branscher, d.v.s. jordbruk, gruvdrift, fiske, skogsindustrin samt inom vissa postkoder som i praktiken inkluderar hela landet förutom några kilometerns radie från centrala Melbourne, Sydney, Perth, Brisbane etc. s.k. "regional Australia". Det överlägset vanligaste var förstås att jobba på en farm och plocka frukter som jag gjorde i Bundaberg. Det gick lika lätt att ansöka och få detta visum, skillnaden var förstås att man måste bifoga en specifik blankett som arbetsgivaren har signerat. Samma pris och denna gång fick jag svar på några veckor men från andra jag pratat med kan det ta mellan två timmar till tre månader att få svar. Detta visum är också giltigt ett år och man får resa in och ut ur landet så mycket man vill. Samma restriktioner som första 417.
 
Så länge som man är i Australien på ett giltigt visum då man ansöker om ett annat visum får man automatiskt ett bridging visum som tillåter en att bo och arbeta i landet medan immigrationsmyndigheterna funderar på ens ansökan. Dock om man reser ut får man inte resa in igen.
 
Ett antal månader innan mitt andra 417 tog slut hade jag några alternativ för vilket visum jag skulle söka till näst, inget av alternativen var speciellt attraktiva och jag anlitade en Immigration Agent för att hjälpa mig. De är inte advokater utan någon sorts specialist inom invandring och visum. Immigration agenten hänvisade mig i sin tur till en Education Agent som specialiserar sig på studentvisum. Det som är bra med education agenten är att hon får sin kommission från skolorna så för mig personligen är det gratis, i motsats till immigration agenten som kostar $150/besök.
 
Alternativ:
  1. 189 visum, det ger PR (Permanent Resident), mer om detta senare i inlägget.

  2. 500 visum, ett seriöst studentvisum på en riktig skola. Jag har funderat på att ta en masters grad inom någontig, Engineering Management på Monash University lutade det åt då jag undersökte skolorna med min education agent men grejen är det att de har USA priser för universiteten här för invandrare så för mig skulle en två års utbildning kosta ungefär 60 000 - 70 000 dollar beroende på linje och skola. Lokalborna betalar ca 15 000 - 20 000 vilket ändå är hutlöst stora summor för oss som är vana med gratis högre utbildning men i alla fall möjligt att betala utan studielån. Jag har inte råd med sådana summor och jag kan helt enkelt inte på något vis rättfärdiga att betala det då jag kan i praktiken få samma utbildning gratis i Finland eller något annat europeisk land som erbjuder gratis högre utbildning.

  3. Åka till något annat land. Resa är roligt men jag orkar inte börja om i t.ex. Nya Zeeland. Samma farm arbete, leta jobb, bostad, känner inte en själ i hela landet. Jag har inte rest klart men jag vill inte flytta permanent till ett annat land utan en väldigt bra orsak.

  4. Åk hem till Finland. Hem till vad exakt? Familj och vänner finns såklart men jag har inte precis ett intressant alternativt välbetalt jobb som väntar på mig. Finland är onekligen ett bra land att bo i, ett av de bästa men jag måste hitta min plats. Annars är det inte värt det bara för att det är fosterlandet, jag talar ju inte ens språket. Det ligger i bakhuvudet att jag skulle kunna flytta tillbaka om jag skaffar familj och barn men just nu är det inte ett alternativ som lockar.

  5. 500 visum, ett mera tvivelaktigt studentvisum på en billig skola. Den som läste mitt inlägg om skolan jag för tillfället är inskriven i förstår att det blev alternativ 5, onödigt att jag skriver mera om skolan eftersom jag redan gjort det en gång. Jag och min education agent hittade billigaste skolan som fanns som gav mig längsta möjliga visumet. Orsaken till det var att jag behöver mera tid för att skriva och ansöka om 189.
Att ansöka om 500 var jobbigare än 417 givetvis men med agenten som koordinerade sjukförsäkring (obligatoriskt), ansökan till skolan och visumansökan gick det rätt smidigt. Behövdes igen hälsoundersökning som finsk medborgare så det var ännu smidigare. Det tog kanske 10h totalt att fylla i alla blanketter, skriva en essä om varför jag vill "studera" engelska som jag fyllde med stavfel och grammatiska fel med flit och slutligen göra en lista på alla länder jag besökt senaste 10 åren. Seriöst vem dokumenterar sitt liv så noggrant? Tur att facebook finns, scrollade bakåt några år och fyllde i listan så gott det gick därifrån och förstås pass stämplar.
 
Välrest om man räknar med alla layovers.
 
 
Jag fick svar på studentvisumet på två veckor och hela kalaset kostade $3900 till agenten. Visum 500 har en hel del restriktioner, uppehålla studierna, närvaro i skolan, sjukförsäkring etc. men det värsta är definitivt att ja endast har laglig rätt att arbeta 20h/vecka. Väldigt liten risk att åka fast men risken finns där. Studentvisumet är i kraft tills 10 november 2017.
 
Då har vi kommit till orsaken för all min huvudvärk och sömnproblem, visum 189 eller s.k. skilled independant vilket betyder att jag uppfyller vissa krav men är inte sponsrad av ett företag. Ett visum som ger PR vilket jag givetvis vill ha.
 
  1. Först behöver jag ett Skills Assessment som är det jobbigaste steget. Det räcker inte med att skicka in avgångsbetyget och en lista på kurser utan jag måste skriva; tre extremt detaljerade 1500 ords career episodes = essäer om ingenjörs projekt jag deltagit i från arbetslivet eller skolan, var de handlade om, vad exakt min del var, hur mina ingenjörskunskaper tillämpades, vilka kurser som bidragit och på vilket sätt, vilka problem som uppstod och hur jag löste dem. Min agent har skickat en mall men det är omöjligt för mig att beskriva hur arbetsamt detta är fast det låter rätt simpelt.

    Efter det skall det vara en lista på alla seminarier, förelösningar, workshops etc. inom mitt område som jag deltagit i eller hållit utanför Novia. Arbetserfarenhet, böcker jag skrivit, ledda projekt etc. saker som jag har noll eller nära noll att skriva om. Helt enkelt en lista på continous professional development.

    Efter det skall career episodes sammanfattas till ett dokument, vet inte ens vad det heter eftersom jag inte har börjat med detta ännu. Agenten sa i alla fall att detta var definitivt det mest komplicerade att skriva i hela visum ansökan och i praktiken omöjligt att göra på egen hand.

    Efter att skills assessment är skriven och godkänt av min agent skickas den till Engineers Australia för bedömning vilket tar tre månader om man betalar extra för ett snabbt beslut. De kollar om jag är tillräckligt kompetent.

  2. Efter att steg ett är avklarat skall det skickas in en Expression of Interest till immigration, Engineers Australia är inte ens en myndighet och visum ansökan har inte ännu inletts. EoI är bara för att säga till immigration att jag vill ansöka om 189 och ingenting extra. Jag har redan skickat in EoI för att få mitt namn på en väntelista.

  3. Efter att immigration har mottagit min EoI ligger jag på en väntelista för att immigration skall skicka en inbjudan till mig för att jag sen skall skicka in den egentliga ansökan, ingen ansökan har ännu skickats in och jag kan inte få ett bridging visum, ett bridging visum skulle lösa att tidsproblem men icke.

    Grejen är det att jag ansöker under ett visst yrke eller ANZSCO kod, min är 233915 Environmental Engineer och de tar endast in ett antal varje år från varje ANZSCO och 2017s kvot är redan fylld. Eftersom jag ligger på väntelistan kommer jag att få en inbjudan i nästa inbjudningsrunda men det är inte innan juni 2018. Då inbjudan kommer har jag två månader på mig att samla alla dokument och skicka in en ansökan.

  4. När det kommer till alla dokument som skall skickas in är det givetvis skills assessment, CV, avgångsbetyg och dylika papper. Förutom det måsta jag skaffa ett hälsointyg från en läkare som säger att jag är tillräckligt frisk och två bakgrundkontroller från polisen i Australien och Finland. Förutom det skall det också skrivas en lista på alla adresser och alla jobb som jag haft sedan dagen jag föddes.

    En sak saknas ännu, IELTS resultat. IELTS är ett internationellt engelska test uppdelat i speaking, writing, listening och reading. Det är betygsatt på en skala från 0-9 och jag behöver minst 8. 8 är redan svårt för folk med engelska som första språk men jag har tagit testet en gång och fick 8! Perfekt men nej. Immigration kräver 8 i varje enskild del, mitt resultat var 9 i listening, 8.5 i reading, 7.5 i speaking och 7 i writing. Skulle kunna ta engelska prov en gång i veckan tills det lyckas om det inte var för faktumet att det kostar $320 per gång. Jag inte super nervös för detta eftersom jag vet att jag kan göra bättre i speaking och en av engelska lärarna i skolan var IELTS prep kurs lärare innan så jag pumpar henne på material och kunskap om writing delen av testet.

Om jag inte hängt en snara runt halsen ännu i detta skede så är allt klart att skicka in själva ansökan. Totalpris kring 9500 dollar och kan ta mellan två veckor och två år att få svar.
 
Borde förklara immigrations poängsystem också, många visum bl.a. 189 använder sig av samma poängsystem och om man inte kan skrapa ihop tillräckligt med poäng är det inte ens lönt att börja skriva en ansökan. 233915 Environmental Engineer kräver minst 55 poäng, vissa inbjudningsronder kan det vara 60 beroende på hur många EoI som kommit in. Man får poäng i varierande grad beroende på sin ålder, utbildning utomlands, utbildning i Australien, arbetserfarenhet, IELTS resultat, eventuell partner som ansöker om samma visum, sponsring från stater, utbildning tagen i regional Australia och några anda kriterier. För tillfället kan jag skrapa ihop 45 poäng eftersom jag tekniskt sett endast har 7 i IELTS, med 8 i IELTS får jag 55 i immigrationspoäng.
 
Allt detta besvär och pengar och i slutändan kan det nekas i alla fall.