Hej så var denna termin nästan avslutad. Alla lektioner är avslutade och alla inlämningsuppgifter är avklarade. Har endast två små online exams kvar, ett i denna vecka och ett nästa vecka, de tar kanske 1-2h vardera. Små och små, ett är värt 15% av kursvitsorder och det andra 25% i respektive kurser så ganska viktiga.
Skönt känns det också, inte blivit alltför många timmar sömna sista två veckorna för att få alla projekt avslutade. En läxa tills nästa termin att kanske börjar arbeta tidigare
Det har gått ganska bra, medelvitsordet ligger på DI nivån för tillfället men vi har ännu inte fått tillbaka vitsorden för alla större projekt ännu samt för flera mindre projekt vilket betyder att det kan skifta mycket uppåt och nedåt. De större projekten ligger på cirka 40-50% av hela kursvitsordet. Skalan hos RMIT går på följande detta vis:
- 80-100%, HD = High Distinction
- 70-79%, DI = Distinction
- 60-69%, CR = Credit
- 50-59%, PA = Pass
- 0-49%, NN = Fail
Högsta vitsordet är 80% verkar lite lågt i om jag skall vara helt ärligt, det motsvarar ju endast 4/5 i Finland men så är det bara. Jag tror att dom räknar Grade Point Average här, alltså totalvitsord i procent när man går ur skolan men jag inte helt säker, har inte kollat upp det. Inte precis aktuellt att ta examen ännu. Hörde från ett håll att om du har minst 70% i GPA får du ta examen "With Honours", m.a.o. hedersexamen men som sagt obekräftat. Jag förväntar mig/hoppas på 2-3HD, 1-2DI och 0-1 CR i slutvitsord i mina fyra kurser för denna termin.
Första kursen hette så mycket som "Energy Efficiency and Demang Management". Tre inlämningsuppgifter på 10%, 30% och 40%, ett online test på 10% och en presentation på 10% av kursvitsordet. Handlat till största del om energieffektivitet som namnet säger, lagar kring det, värme och kylsystem samt energigranskningar. Det avslutande projektet i denna kurs var att utföra en energigranskning för RMIT byggnad 51, nio våningar så det var ingen liten byggnad. Analysera användningshistoriken för el och gas för att hitta mönster, praktiska användningen av lampor och hissar, hitta rekommendationer och förbättringsförslag etc. Vi kom fram att installera en back pressure turbine på gas varmvattens boilern, ersätta fluroescent tubes till LED tubes, ersätta två gamla AC enheter och några beteende förbättringar skulle spara RMIT ca. $22 000/år med en pay-back-period på 8 år. Ganska nöjd med vår 20 sidor långa rapport men får se var läraren tycker. Överlag tyckte jag denna kurs var riktigt intressant och energigranskningar är definitivt någonting som jag skulle kunna tänka mig att arbeta med i framtiden.
En sak som är mycket intressant i Australien är du kan få din elkonumsumtionsdata i form av användning i kWh per 30 minuter för minst ett år bakåt tack vare installerade "smartmeters" som de kallar dem. Bilden nedanför är för min lägenhet men vi använde motsvarande för byggnad 51. Lätt att hitta mönster och se när på dygnet man använder mest ström. Kanske motsvarande redan existerar i Finland och jag är fascinerad av ingenting? Faktiskt ingen aning
Andra kursen var "Sustainable Energy Fundamentals". Tre inlämningsuppgifter med fysik och elektronik räknas på 10%,15% och 25% samt två online exams på 25% vardera. Denna kurs gick ut på termodynamik, entalpi, AC system, energikemi, värmeöverföring, vätskedynamik samt elsystem. Kämpigt och tråkigt för mig som hade finska och fysik som sämsta ämnen i Novia men en viktig bas för flera andra kurser och givetvis inom energi är det extremt viktigt så det vara bara att lära sig och visst gick det någorlunda bra med självstudier plus att jag gick på en extra 2h workshop varje vecka för denna kurs. För ingenjörerna i min läsarkrets kan jag ge de två frågorna från mina tre inlämningsuppgifter som gick helt över mitt huvud, om ni vill ha någonting att grubbla på.
2- 0.5 kg/s water (c=4200 J/kg°C) at the temperature of 20 °C enters a 10 m long pipe with an
internal diameter of 8 cm. The internal surface of the pipe is kept at 70 °C and the average
convection heat transfer coefficient between this surface and water is estimated to be 250
W/m2°C. Estimate the temperature of water when leaving this pipe (guide: in calculating the
convection heat transfer between water, logarithmic mean temperature difference can be
used) (Mark: 2.5).
3) Explain what energy flows and where it goes to in a circuit consisting of a battery,
resistor, switch and capacitor (all connected in series) following the switch’s closure.
Note that you will need the formula that relates the voltage drop across a resistor to the
current through that resistor; and also need the formula that relates the voltage across a
capacitor to the current in that capacitor. To get the full marks, you will have to derive an
equation for the energy stored in the capacitor. A graphical representation of the
variation of the energy in the capacitor with time is also required. (3.5/10)
Tredje kursen hette "Sustainable Thermal Systems". Hela sju deadlines i denna kurs varierande mellan 5-19%. Största projektet gick ut på att ta ett ämne inom värmesystem, starta ett företag inom det ämnet och sedan hålla en start-up pitch för investerare. Jag, en dansk och indier valde fjärrvärme eftersom den långa historiken och redan etablerade tekniken i Finland och Danmark har en lång historia av pålitlighet, efektivitet och funktionalitet och denna Europeiska expertis är vad vi på ADH, eller Australian District Heating, vill importera till Australien. Det vad var jag sa till investerarna i alla fall. Under researchen kom vi fram till att det är helt sjukligt svindyrt att installera till redan existerande hus men om det är en nybyggt kvarter men en källa till oanvänd extra värme typ en industriell tvätt, datacenter eller kolkraftverk i närheten. varför inte. Den värmen går ju bara till spillo ändå. Överlag gick kursen ut på solkraft, solvärme, geotermisk värme, industriell värme, värmelagring, byggnads simulering samt CO/TRI-gen system. Överlägset svåraste kursen och den jag kommer få sämst betyg i. Suttit flera lektioner och stirrat på en powerpoint funderande vad i all värd han talar om. Solar thermal, nej knappast någon framtid för mig, tror alla mekanikingenjörer i klassen får ta ansvar över denna aspekt.
Fjärde och sista kursen hette så mycket som "The Economic, Social and Environmental Context for Sustainable Energy". Två presentationer, veckovisa inlägg på ett diskussionsforum och ett större projekt gav 100% i denna kurs. Den var inte like teknisk som den andra utan fokuserade mera på sociala och legala aspekter. Intressant kurs i min åsikt, de hade många gästföreläsare från näringslivet som gav uppdaterad information om hur marknaden ser ut. Pratade om hållbarhet, elnätet, förnybar energi, småskalig samhällsägd energi, decentraliserad energi, global uppvärmning, politik och sådana saker. Största projektet i denna kurs fick vi välja med ganska stor autonomi vilket jag uppskattade mycket. Jag skrev en 3200 ords rapport och höll en presentation om Peer-to-Peer Energy Trading on the Blockchain. M.o.a. småskalig handel med egenproducerad energi direkt mellan konsumenter på en blockchain plattform. Mycket intressant ämne för mig som är intressead av crypto och blockchain teknik. Power Ledger är en firma i Perth som jag investerade kanske 200€ innan jag ens hade beslutat att söka till RMIT och de sysslar med just P2P energihandel. Vann faktiskt ett pris från Richard Branson, virgin entreprenören som många säkert känner igen, i typ bästa Fintech (Financial Technology) firma 2018 vad nu priset exakt hette, så sent som förra veckan. Borde slänga iväg min CV till dem. Hur som helst, intressant kurs.
Finns no elkonsumtionsdata i Finland å, åtminstone Vasa Elektriska har.så man sir förbrukninjen per 1h. In snabb analys oåv min förbrukning visar att ja använder ~25kWh i vikon åp ti värm baston.